Julhälsning

Hej alla biodlarvänner i Kullabygden. Nu är biåret slut och snart även kalenderåret 2021, ett år som gett förhoppningar om god honungsskörd och friska starka samhällen. Hoppas det blev så för de flesta. Året har också rymt förhoppningar om slut på pandemin och återgång till det normala med sociala kontakter och ett öppet samhälle. Så såg det ju också ut i somras då resandet började öka och restriktioner togs bort, men hur blir det nu med ökat insjuknande i Sverige liksom i världen för övrigt och med nya friska? mutationer.
Ute mörknar det och blir kallare, skall vi få vinter i år eller? Det har ju varit lite si och så med det de senaste åren. Men jag, som inte är någon värmeälskare, tycker det är skönt och jag tillhör också de som inte blir nedstämda av mörkret. Bina sitter inne och kurar och njuter av sockret som vi gett dem i förhoppningsvis tillräcklig mängd och ses sällan ute förutom någon stilla dag med mycket sol på flustret. Vi tvåbenta kan däremot pälsa på oss och gå ut och njuta av naturen likväl som alla ljus som tänds upp nu för att förjaga mörkret. Nästan alla bevingade sommargäster har flyttat förutom en och annan opportunist som stannar och hoppas på mild vinter och en snabb start på nästa år. Hörde gransångaren häromdagen och allt fler av dessa stannar. Istället kommer flyttare från norr hit och gästar oss längs kusterna så länge havet inte fryser till. Så nu samlas tusen och åter tusen gäss, framför allt vitkindade gäss och grågäss, men även stora grupper sångsvan. Det är en härlig kakafoni vid övernattningsplatserna när alla skall iväg för att äta eller återsamlas för natten. Havsörnen är också bra på att få dem på vingarna. Trastar och starar har gått hårt åt bär och frukter så det är lite glest nu med mat åt sidensvansarna. Den röde vackre domherren och hans lite gråare hustru har jag inte sett till ännu men hoppas se dem vid fågelbordet senare. Sparvhöken stryker förbi då och då men ännu finns ingen småfågel som matas hos mig. Har annars upplevt den grå som, sur över uteblivet byte, satt sig på fågelbordet och markerat att får inte jag mat skall inte ni heller ha.

Med en förhoppning om en inte alltför besvärlig smittspridning, utan att vi kan få träffas och umgås med nära och kära till helgerna som ligger framför oss, ber vi i styrelsen genom Ingmar som författare att få tillönska er alla en
FRIDFULL JUL och ett GOTT NYTT ÅR.